Java Programlama 1

Merhaba Dünya 

-> Programlamaya başlamanın olmazsa olmazlarından biri de consola "Merhaba Dünya" ("Hello World") yazdırmaktır, o halde biz de bu geleneği bozmadan başlayalım :)

    Not : Bu yazımda NetBeans tabanlı ilerleyeceğim, eğer NetBeans kullanmak istiyorsan buraya tıklayarak, NetBeans indirebilir, kurulumunu ve proje açılımını öğrenebilirsin.

-> "İlk Program" adında bir proje oluşturalım o halde;


-> Aklımızda bulunması açısından; 

    Class: Soyut bir veri kümesidir, kodlamaların her biri bunlar içinde olmak zorundadır. Methodlardan oluşur.

Class Örneği

    Method: Diğer programlama dillerinde Fonksiyon olarak da anılır, birden fazla kez kullanılabilen, kod bloklarıdır. Matematik dersindeki fonksiyonlar gibi...

Method Örneği

    Not: İlerleyen zamanlarda methodlar hakkında geniş bir bilgi vereceğim, şimdilik ismen yabancı olmamanız için adlarına kısaca değindim ama ben merak ettim şimdi bakacağım diyorsan buraya tıklayabilirsin :)

    Kesinlikle Bilmeliyiz ki, Java'da kodlar main methodu üzerinden okunmaya başlar, bu sebeple kodlamayı main methodunun içine yapmamız gerekmektedir.

-> Artık çıktıyı oluşturmaya geçebiliriz, main methodumuzun içine "System.out.println("isteğimiz yazı");" yazarak istediğimiz yazıyı ekranda bastıra biliriz. İster ekrandaki yeşil play butonuna isterseniz F6 'ya basarak derleyip, alt ekranda çıktıyı görebilirsiniz.



-> Yok mudur bunu yazmanın kısayolu, hep uğraşacak mıyız böyle diye düşünüyorsan, tabiki var;
"sout" yazıp CTRL + SPACE yaparsan (ki sonrasında ENTER'e de basıp hızlıca seçebilirsin) , derleyici sana tam halini önerecektir (hatta imleci olması gereken yerde konumlanmış, halde)



-> Son olarak eklemek isterim ki;

    System.out.println(""); Tırnak işareti içindeki veriyi ekrana yazdırıp, yeni bir satır atlatır.



 System.out.print(""); Tırnak işareti içindeki veriyi ekrana yazdırıp, satır atlatmaz.






   



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NetBeans Kurulumu